Je huis op de fiets: dit neem ik mee tijdens het bikepacken

geplaatst door Nathalie Hoogeveen op 8 oktober 2021 om 12:59

“Hebben jullie dit écht allemaal meegenomen op die fietsen?”, zei de buurvrouw op de camping verbaasd toen ze al onze kampeerspullen en kleding uitgespreid op de grond zag liggen.

Deze zomer sleepte ik samen met mijn vriend alle spullen die we nodig hadden om te fietsen, slapen en eten mee, van Maastricht naar de Vogezen.

Soms vervloekte ik mijn volgepakte fiets, vooral wanneer ik weer eens een steil weggetje van meer dan 15% naar een ingeslapen Luxemburgs dorpje omhoog moest met al die extra kilo’s. Maar het gevoel dat het geeft wanneer je beseft dat je je ‘huisje’ bij je hebt terwijl je door de Franse heuvels rijdt, is het helemaal waard. Vrijheid!

Mijn paklijst

Na een aantal trips weet ik inmiddels wat ik mee moet en kan nemen: zo weinig mogelijk.

Ik zet het hieronder allemaal op een rij. Omdat ik hoop dat jij dit ook gaat doen, want het is geweldig. Maar ook omdat ik dan voor de volgende trip een handige paklijst heb, ha!

Ik rijd zelf op een Cannondale Topstone met een grote zadeltas van Ortlieb (16,5 liter), een stuurtas van Restrap met extra tasje erbovenop geklikt, een foodpouch van Apidura en een bovenbuistasje van Apidura. Mijn vriend heeft ongeveer dezelfde setup. Hij heeft de tent op zijn fiets, ik de kook- en toiletspullen.

fiets met tassen

Dit gaat allemaal mee:

Kampeerspullen

Tent (MSR Hubba Hubba NX, tweepersoons)
Luchtbed (Therm-a-rest NeoAir Xlite)
Slaapzak (Therm-a-rest Questar)
Opblaaskussentje

Kookspullen

Koekenpan
Steelpan
Gasflesje + opzetstuk
Bord/snijplank
Windschermpje
Koffiefilter
Bestek
Opinel-mesje
Koffiemok
Theedoek
Zout
Olijfolie
Afwasmiddel
Schuurspons

Kleding

Fietsbroek
Fietsshirt (2x)
Ondershirt
Fietssokken (2x)
Regenjasje
Korte broek
Lange broek
T-shirt
Fleece-trui
Donsjas
Hoedje
Wandelsokken
Ondergoed
Sportschoenen

Overig

Wahoo
Voile-straps
Powerbank
Hartslagmeter
Opladers
E-reader
Shampoo
Tandenborstel + tandpasta
Gezichtscrème
Haarborstel
Zonnebrand
Kettingwax
Reservebandje (2x)
Multitool
Pomp
Bandenlichters
Opvouwbaar rugtasje
Bidon (2x)

Zo. Best veel hé! Zeker als je net begint of alleen wil uitproberen hoe het is, kan het een flinke investering zijn om alles meteen te kopen. Je kunt altijd kijken of je iets van iemand kunt lenen of huren, natuurlijk. Ook van mij. Stuur vooral een bericht als je daar interesse in hebt.

En laat je vooral niet tegenhouden door de lange lijst; als je eenmaal een keer met je huis in de rondte hebt gefietst, wil je waarschijnlijk niet meer anders. Ik in ieder geval niet.

Meer lezen over bikepacken? Hier schrijf ik over mijn favoriete campingmaaltijden en dit verhaal gaat over mijn vorige bikepacktrip door de Franse Alpen.

hongerklop.cc . Alle rechten voorbehouden.