Havermout-abrikoos-koekrepen (die elke dag leuker maken)

geplaatst door Nathalie Hoogeveen op 21 januari 2021 om 13:36

Deze week stond ik met mijn fiets stil op een industrieterrein in de buurt van Nieuwegein, precies op de helft van mijn geplande tocht van honderd kilometer. Ik had een lekke band. Het vroor nog net niet en er stond een vies windje. Toen ik mijn band verwisseld en opgepompt had met zo’n irritant mini-pompje, hoorde ik opeens ‘pfssssssssshhh’. Ik had niet alleen het pompje, maar ook het hele ventiel van mijn band af gedraaid. 

De volgende vier keer gebeurde precies hetzelfde. Help!, dacht ik. Wat nu? 

Toen voelde ik opeens iets in mijn achterzak: de havermoutkoekreep die ik de dag ervoor zelf had gebakken! De onhandige situatie was daarmee niet opgelost natuurlijk, maar de reep was wel heel lekker.

Dit is het recept:

havemoutkoekrepen met abrikoos

Ingrediënten

 • 130 gram fijne havermout

 • 150 gram gedroogde abrikozen

 • 120 gram chocoladedruppels of chocolade in stukjes gehakt (ik koos voor witte choco want dat is lekker)

 • 100 gram volkoren tarwemeel (gewone tarwebloem kan ook)

 • 80 gram walnoten

 • 50 gram kokosrasp

 • 25 gram bruine basterdsuiker (andere soort suiker kan ook)

 • 125 gram boter

 • 3 el honing

 • 1 tl kaneel

 • snuf zout

Instructies

 • Doe eerst de abrikozen in een bakje met heet water, zodat ze een beetje kunnen wellen.
 • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een vierkant bakblik of brownievorm alvast met bakpapier.
 • Maal de havermout, walnoten, kokos, suiker, meel, kaneel en zout in een foodprocessor of keukenmachine tot grove kruimels.
  (Een foodprocessor is wel handig voor dit recept, maar met een blender lukt het ook wel, denk ik. Zelfs met een hakmes moet het kunnen, maar pin me er niet op vast.)
 • Laat de abrikozen even uitlekken, knijp ze een beetje uit en voeg ze toe aan het havermoutmengsel. Doe ook de chocolade erbij en mix nog even, zodat er geen hele grote stukken abrikoos meer in zitten.
 • Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje en doe de honing erbij.
 • Voeg het botermengsel toe aan het havermoutmengsel. Als je een foodprocessor gebruikt, kun je deze gebruiken om er een mooi deegje van te maken. Zo niet, dan kan je het ook met de hand kneden.
 • Doe het deeg in de bakvorm en druk alles goed aan, zodat je een egale plaatkoek krijgt (plaatkoek, koekplaat?).
 • Bak ongeveer 30-35 minuten in de oven. Let wel een beetje op of de bovenkant niet te donker wordt. Hij is perfect als-ie een beetje goudbruin is.
 • Laat de plaatkoek na het bakken goed afkoelen en snijd in repen of vierkantjes. Eet smakelijk!

Je bewaart deze havermoutkoekrepen het beste in de koelkast. Dan blijven ze zeker wel 5 dagen goed, maar de eerste dagen zijn ze natuurlijk het lekkerst. Ik heb er ook een paar ingevroren.

Ben je op zoek naar meer lekkere recepten? Kijk dan eens hier.

Oja, en hoe mijn problematische situatie op het industrieterrein afliep? Ik heb mijn liefste hulplijn gebeld en ben, voor de eerste keer in mijn fietsloopbaan, opgehaald. Om het goed te maken heb ik de dagen daarna nog heel veel lekkere dingen gebakken. Iedereen blij!

hongerklop.cc . Alle rechten voorbehouden.