Ik nam ook boeken mee op de fiets! Dit zijn mijn leestips

geplaatst door Nathalie Hoogeveen op 28 september 2022 om 11:51

Tijdens de eerste vijf maanden van mijn reis las ik meer dan ooit. Soms keek ik tijdens het fietsen al uit naar het moment dat ik fris gewassen en met een volle buik voor mijn tentje kon gaan zitten om verder te lezen. Heerlijk!

Op deze pagina deel ik mijn leestips, de boeken waar ik het meest van heb genoten. Je kunt mij ook volgen op Goodreads, waar ik mijn hele leeslijst precies bijhoud.

De boeken nam ik natuurlijk niet écht mee op de fiets. Onderweg ging mijn oude e-reader kapot, maar inmiddels heb ik in Stockholm weer een nieuwe gekocht: de Kobo Libra 2. Alle boeken lees ik op reis dus als e-book.

De bergen zingen – Phan Que Mai Nguyen

Een boek waar ik heel erg stil van werd. Al sinds de middelbare school heb ik een fascinatie voor Vietnam. Voordat we de grens over fietsten, las ik dit boek. Het bleek het beste boek dat ik ooit over het land en haar bevolking heb gelezen. Een meeslepend verhaal over de gruwelijke geschiedenis van het land en hoe een familie (vier generaties) daardoor gevormd wordt. Koop hem hier.

Een lied voor Achilles – Madeline Miller

Omdat we in Griekenland begonnen met fietsen, leek het me leuk om wat meer te lezen over de Griekse goden en mythes. Dat was meteen een schot in de roos; dit boek heeft me en week lang niet meer losgelaten. Ik denk er nog steeds wel eens aan. Het is een bekend verhaal, gebaseerd op de Ilias van Homerus. Maar dan in romanvorm. Als je de film Troy hebt gezien, zal het je ook bekend voorkomen. Ik ga niet te veel spoilen in deze stukjes, maar sindsdien tip ik dit boek aan iedereen die het wil horen. Dit is het mooiste boek dat ik deze reis heb gelezen. Koop hem hier!

Alle linkjes naar de boeken op deze pagina zijn affiliate-links. Dat betekent dat je mij kunt helpen!

Hoe? Als je op een van deze slimme links klikt kom je op bol.com. Als je daar dan een aankoop doet, krijg ik een klein percentage (3 tot 8%) van het aankoopbedrag op mijn rekening. Dit werkt dus ook als je niet een van mijn boekentips opvolgt, maar bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger koopt. Het kost jou helemaal niks extra’s, maar je helpt zo wel mijn blog in de lucht te houden. Dankjewel!

Fulltime avonturier – Tamar Valkenier

Vind je onze reis avontuurlijk? Dan heb je het boek van Tamar Valkenier waarschijnlijk nog niet gelezen. Tamar begon net als wij met een mooie reis op de fiets in Europa. Het begin van het boek staat dan ook vol met herkenbare passages over slapen in een bos, vreemde geluiden bij de tent en bijzondere ontmoetingen met vreemde mensen. Maar die fietsreis is voor haar pas het begin een avontuur. Uiteindelijk belandt ze in Mongolië en de wildernis in Nieuw Zeeland. Een heerlijk, inspirerend boek. Koop hem hier!

Onderweg – Bente van de Wouw

Een boek in dezelfde categorie. Bente van de Wouw begon na een zware periode in haar eentje aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Ook in dit boek herkende ik veel van mezelf: het loslaten, angsten overwinnen en nieuwe manieren ontdekken om in het leven te staan. Ook een tip voor iedereen die beter wil begrijpen wat burn-out inhoudt. Koop hem hier!

Edouard Louis – Veranderen: methode

Sinds het lezen van dit boek ben ik totaal gefascineerd door deze schrijver. Edouard Louis, opgegroeid in een kansarm dorpje in Noord-Frankrijk, wil ontsnappen aan het – voor hem – verstikkende milieu. Het is interessant, enorm pijnlijk en inspirerend tegelijkertijd. Kun je echt ontsnappen aan waar je vandaan komt en wat gebeurt er als dat lukt? Ben je dan gelukkig? Genoeg om over na te denken na het lezen van dit boek. Koop hem hier!

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Dit boek vond ik zo indrukwekkend dat we het cadeau hebben gegeven aan onze Warmshower-host in Stockholm, die een enorme boekenkast in huis had waarin dit boek nog ontbrak. Toen ik het uit had, heb ik er nog veel uurtjes op de fiets over na zitten denken. Het gaat over spijt hebben van dingen die je niet hebt gedaan en de waarde zien van alles wat je op dit moment al hebt. Dat klinkt serieus en filosofisch, maar de boodschap is verpakt in een heerlijk, makkelijk te lezen verhaal. Echt een aanrader voor iedereen, vind ik. Koop hem hier!

Het achtste leven – Nino Haratischwili

Deze laatste tip is voor de echte leesfanaten. Het boek, dat ik gelukkig als e-book las, telt 1280 pagina’s. Het kostte mij flink wat tijd om me erdoorheen te worstelen, maar nu ik hem uit heb kan ik wel zeggen dat dit een van de meest indrukwekkende boeken is die ik ooit heb gelezen.

Een stukje van de flap: “Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten.”

Tijdens het lezen van dit boek heb ik enorm veel geleerd over de geschiedenis van de Sovjet-Unie, Rusland en Georgië. Daarbij is het enorm knap geschreven en bedacht. Ik leefde zo mee met de personages dat ik het zelfs na 1280 pagina’s jammer vond dat ik het uit had. Koop hem hier!

hongerklop.cc . Alle rechten voorbehouden.